Over Miejer/Mere

Miejer heeft naast zijn sappig dialect nog enkele troeven. Naast de vele water- en windmolens, traditionele overvloedige appartementenbouw, vermelding bij het fileoverzicht en Den Blauwbos, is Mere vooral op de kaart gezet dankzij de prestaties van onze helaas uitgeweken Merenaar Lucien Van Impe – in mindere mate ook door de strapatsen van een zekere Rosa op tv destijds.

Over de windmolen

Een van onze Meerse trotsen is toch wel de Kruiskoutermolen. De molen die uitkijkt over het dorp, is een houten driezolder-staakmolen. Tot in 1921 stond hij in Nieuwerkerken bij Aalst, waarna hij in 1922 naar Mere werd gebracht en opnieuw werd opgebouwd. Sinds 1923 staat de molen te pronken op het kruispunt aan de Schoolstraat. Al in 1956 werd de molen een beschermd monument.

De restauratie vond plaats in 2004 en in 2006 werd de molen terug op zijn oorspronkelijke sokkel geplaatst. De molen is nog steeds in werking en doet nog steeds dienst als korenmolen. Je kan een bezoek brengen aan de molen en dan kom je hoogstwaarschijnlijk molenaar Johan De Punt tegen. Hij restaureerde recent de wieken en zorgt voor het onderhoud van dit prachtig monument. Een pronkstuk waar de Merenaren fier op zijn!  Zo ook voormalig provinciegouverneur André Denys, die we hieronder citeren.

“Ik ken weinig gemeenten met tien mooie gerestaureerde watermolens, rijk aan wandelwegen en typische dorpskernen. Een zeer mooi aanbod voor eendagstoeristen die op zoek zijn naar dergelijke pareltjes.”

Voor meer info over de geschiedenis van de ‘Kruiskoutermolen’:

Brouwerij De Glazen Toren

Brouwerij De Glazen Toren werd officieel geopend op 11 november 2004 door Jef Van den Steen en Dirk De Pauw, beiden afgestudeerde brouwmeesters van de Gentse Hogeschool C.T.L., versterkt met een derde vennoot Mark De Neef.

Na het eerste bier Saison d’ Erpe Mere werden al snel Ondineke, Oilsjtersen Tripel, Canaster Winterscotch en Jan De Lichte, dubbel tarwebier ontwikkeld. In 2008 kwam tenslotte Cuvée Angéligue het assortiment vervolledigen, een remake van een ooit in Wallonië vervaardigde en alom geprezen Cuvée.

Het succes kwam sneller dan verwacht en reeds na twee jaar drong de nood aan een grotere en professionelere brouwzaal dan de origineel geïnstalleerde 500 l brouwzaal zich op.

In Duitsland werd een nieuwe moderne brouwzaal van 2500 l besteld. Deze werd operationeel in de loop van 2007. Ook kwamen er nieuwe gistingstanks.

Saison d’Erpe-Mere:

Het bier wordt sinds 2004 gebrouwen in Brouwerij De Glazen Toren te Mere in de gemeente Erpe-Mere. Het is het allereerste bier door deze brouwerij gebrouwen. Het is een stroblond bier, type Henegouwse saison, met een alcoholpercentage van 6,9%. De smaak wordt omschreven als citrusachtig bitter in de neus, droog en zacht in de mond, lange afdronk die bitter uitvloeit.

Ondineke:

De figuur van Ondineke en het gebruik van Aalsterse hop zorgden voor de naam. Dit bier is een goudblonde tripel van 8,5%. Smaak: fruitig en zacht bitter in de neus, bitter en karamelmout in evenwicht in de mond, lange zachte bittere afdronk.

Jan De Lichte:

Dit is een stroblond tarwebier met een alcoholpercentage van 7%. Het bier is vernoemd naar de achttiende-eeuwse boef Jan de Lichte uit Velzeke. Het boek De bende van Jan de Lichte van Louis Paul Boon is op deze rover geïnspireerd. Het bier is kruidig en licht bitter, en heeft een aroma van pompelmoes.

Canaster:

Roodbruine scotch van 8,7% met gebroken witte, stevige schuimkraag. Overwegend fruitig in de neus, mooi evenwicht zoet – bitter in de mond, lange droge gebrande bittere afdronk, zeer uitnodigend aroma van gebrande mout, zuidvruchten; fruitige esters en iets van drop.

Brouwerij Danny

De Kwibus-bieren werden gelanceerd in 2008. Het bier wordt gebrouwen in Oordegem. Alles wordt voorlopig nog ter plaatse gedaan: het brouwen, vullen van de flessen, kleven van de etiketten en zelfs het maken van de bakken voor het bier.

Omdat Danny vaak “kwibus” zei tegen zijn zoon, leidde dit tot de naam van het bier.

Kwibus Blond:

Is een blond bier van hoge gisting met nagisting in de fles met een alcoholpercentage van 6,4%. De smaak wordt omschreven als  bitter en droog met een vleug koriander.

Kwibus Donker:

Is de donkere tegenhanger, met een bittere en droge smaak, en gebrande toets.

Kwibus Tripel:

Kwibus tripel wordt gebrouwen volgens de oude traditie, enkel met de 4 basis ingrediënten. De gebruikte graansoorten geven dit bier een fruitige en kruidige geur. Het bier is niet zoet en heeft een aangename bittere afdronk, waardoor het zeer toegankelijk is voor elke biergenieter.